NEIPA

Al onze New England IPA 's

Sorteren op:

NEIPA? Wat is New England India Pale Ale bier?

Een NEIPA is een New England India Pale Ale. Een stijl variant van de reguliere IPA maar dan met andere hoppen. Vaak met een subtiele bitter en daarmee spreken ze een breder publiek aan. Als je fan bent van IPA bieren, dan is dit een bierstijl die je niet mag missen! Je kan deze bieren op onze webshop onder de volgende namen herkennen. Ze worden namelijk uitwisselbaar en door elkaar gebruikt:

 • NEIPA

 • NE IPA

 • New England IPA

 • NEIPA bier

NEIPA bier of voluit “New England IPA” is een substijl die in korte tijd erg groot is geworden. Het zachte en fruitige karakter van dit bier met een subtiel bittertje spreekt bij velen bierliefhebbers tot de verbeelding en wordt daarom zo geliefd. Het is een van onze persoonlijke favorieten en het brouwen van een NEIPA hebben we dan ook tot een kunst verheven. Na jaren van beuken in onze V-series is onze NEIPA Juice Punch bekroond met een gouden medaille in 2022 en een zilveren medaille in 2023! Niet zo gek dat de NEIPA zo populair is geworden onder liefhebbers van craft beer.

De geschiedenis van NE IPA bier

IPA staat voor India Pale Ale. Het is een bierstijl die in de 19e eeuw in Engeland is ontstaan, toen brouwers hoppen gebruikten om bier langer houdbaar te maken tijdens de lange reis naar India. IPA bieren zijn dus bekend om hun hoppige smaak en aroma. De NEIPA variant komt daarentegen uit van de andere kant van de oceaan. Deze nieuwe IPA variant werd voor het eerst gebrouwen bij een brouwerij in Vermont, New England. Al snel gingen ook andere brouwerijen in die regio experimenteren met het brouwen de NEIPA. De rest is zoals gezegd: bier historie.

Onthouden voor pub quizzen: NE IPA is pas sinds 2015 een Erkende Bierstijl. De stijl is ontstaan in het Amerikaanse New England. Dit bier wordt gekenmerkt door zijn hazy (nevelige) uiterlijk, zachte smaak en frisse citrus- en tropische aroma's.

Van origine worden er diverse hoppen gebruikt om deze stijl te brouwen. Maar de meest populaire hoppen voor een neipa bier zijn; Mosaic, Citra en Simcoe. Deze hopsoorten geven het bier zijn typische smaak van tropische vruchten, citrus en piney.

Als je op zoek bent naar een moderne en verfrissende twist op de traditionele IPA, dan moet je absoluut eens een NEIPA Bier proberen!

Wat NEIPA bier zo speciaal maakt?

Hop, Hop en nog eens hop. Dat is het korte antwoord. Het eerste wat je opvalt bij het open trekken van een NEIPA is dat deze troebel, sappig en zeer fruitig is tegelijk. Deze smaken komen vrij doordat we de hop veelal aan het einde toevoegen van de brouw

De hop zorgt op die manier voor extra veel fruitige aroma’s in plaats van bitters. Onze gisten worden toegevoegd zodat de fruitige vluchtige geuren extra goed naar voren komen, maar ook voor het troebele karakter. Tot slot zorgen de brouwers ervoor dat de NEIPAs niet gefilterd worden, voor een nog fruitiger, troebeler resultaat! NE IPA's zijn minder bitter en veel soepeler dan andere IPAs. Een heel toegankelijk en zeer smakelijk bier!

Wat zijn goede NEIPA bieren?

Een goede NEIPA kenmerkt zich door: Meer hop dan Mout. Veel citrus smaken, Geel of lichte amber kleur van de drank. NEIPA bier kan je vinden van licht goud tot oranje met een flinke schuimkraag. Naast deze kleur zijn ze vrijwel altijd troebel maar ook hierin kunnen we veel gradaties onderscheiden.

Hoewel we het liefste schouderklopjes ontvangen mogen we ze gerust ook een keer zelf geven. Zo hebben we met onze Juice Punch in 2022 een gouden medaille gewonnen. Daarnaast hadden we in 2023 een dik verdiende zilveren medaille.

Je kan dus stellen dat onze Juice Punch bij de beste NEIPA’s van Nederland hoort.

New England IPA en foodpairing

Omdat Bier nooit zonder een andere versnapering gaat willen we je graag helpen met de nodige foodpairings. Want wat kan je nu het beste eten bij een new england ipa? Een NEIPA past goed bij wat meer Spicy gerechten. Zorg wel dat je hierin vooral een New England IPA pakt die zeer veel fruitige smaken heeft en weinig bitters. Juist de bitters kunnen smaakversterkend werken voor pittige gerechten.

Dus wat denk je van een Thaise Curry of een Mexicaans gerecht. Beide kunnen fantastische matches zijn met een new england ipa. Daarnaast zou je nog kunnen denken aan bijvoorbeeld: Ceviche, pittige indiase curries, diverse aziatische gerechten maar ook naast een zoet dessert.

Keuze is genoeg en laat ons weten welke gerechten jij hebt gecombineerd.

Wil je verder kijken dan NE IPA bier?

Er zijn inmiddels talloze verschillende NEIPA bierstijlen ontstaan, elk met hun eigen kenmerken en smaken. Ook wij experimenteren regelmatig met nieuwe stijlen, kleuren en hopcombinaties. Ook proberen we regelmatig verschillende gisten om een mooie twist te geven aan de NEIPA. Probeer ze dus allemaal.

 1. West Coast IPA: Deze IPA is het origineel en is te herkennen aan zijn bitterheid en zijn aromatische hop smaak.

 2. Session IPA: Deze IPA is licht van smaak en heeft een lager alcoholpercentage, zodat je meerdere achter elkaar kunt drinken zonder dronken te worden.

 3. Imperial IPA: Deze IPA heeft een hoog alcoholpercentage en is nog bitterder dan de Double IPA.

 4. American IPA: Vaak iet of wat bitterder en gemaakt met Amerikaanse hoppen

 5. New Zealand IPA: Geen officiële losse stijl maar vaak uitsluitend gebrouwen met New Zeelandse Hoppen. Je vind deze in onze Kia Ora

 6. White IPA: Een White IPA heeft het beste van een IPA en het beste van een Belgisch Witbier  gecombineerd tot een nieuwe bierstijl die bekend is geworden onder de naam White IPA.

 7. Sour IPA: Een IPA gecombineerd met Fruit, hazy en heel erg fris. En vergelijkbaar met een Sour bier maar dan met meer Hop

 8. Cold IPA: Een IPA met ondergisting waardoor de Hopsmaken nog verder naar voren komen.

 9. (Double) Dry Hopped IPA: DDH staat voor ‘Double Dry Hopped’, wat betekent dat het bier twee keer extra gehopt wordt. Dit geeft het bier een intensere hoppige smaak en aroma.

Overigens is de lijst feitelijk oneindig want we zien dagelijks ook bij onze collega’s ook nieuwe sub stijlen ontstaan. Proef verschillende IPA's en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

NEIPA | NE IPA | Neipa bier | Juice Punch, onze prijswinnende New England IPA

Prijswinnende NEIPA

Frontaal Brewing Company heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat prijzen in de wacht gesleept met diverse NE IPA's. Zie hieronder een opsomming:

Juice Punch

Dutch Beer Challenge

 • Goud in 2022

 • Zilver in 2023

Double Juice Punch

Dutch Beer Challenge

 • Zilver in 2024

Juice Punch 0.5

Dutch Beer Challenge

 • Brons in 2024